SR

Srpski

EN

Engleski

Vrnjačka Banja apartmani, privatni smeštaj
Vrnjacka Banja Travel Serbia

Veze, meni, linkovi

VRNJAČKA BANJA

Vrnjačka Banja informacije

VRNJAČKA BANJA smeštena je u centralnom delu Republike Srbije, 200 km južno od Beograda. Vrnjačka Banja je biser srpskog banjskog turizma. Banjsko naselje smešteno je delom na blagim, obroncima planine Goč prema Zapadnoj Moravi i delom u pitomim dolinama Vrnjačke reke i Lipovačke reke.

Vrnjacka Banja Trg

Zavisno od položaja pojedinih delova naselja, nadmorska visina Vrnjačke Banje je od 220 do preko 300 metara. Sa juga, istoka i zapada Banja je zaklonjena planinom Goč i njenim ograncima, dok je sa severa zaštićena vencem Gledićkih planina i nije izložena jakim vetrovima.

Vrnjacka Banja Most u Parku

Uže planinsko područje Vrnjačke Banje, sa planinom Goč, deo je ogromnog šumsko-planinskog kompleksa Kopaonika, koje predstavlja zaleđe Vrnjačke Banje i prostire se prema jugu. Pored Goča (1.147m) i Kopaonika (2.017m), u blizini banje su i planine Željin (1.785m), Jastrebac (1.492m) i Stolovi (1.375m).

Vrnjacka Banja Vile

To ogromno šumsko prostranstvo od stotine hiljada hektara dočarava šumsko-planinski ambijent Vrnjačke Banje. Čitavo šire planinsko turističko područje Banje izbrazdano je zelenim kotlinama kroz koje protiče niz brzih planinskih potoka i rečica na svom putu prema Zapadnoj Moravi. Svi ovi potoci i rečice obiluju planinskom pastrmkom. Veće reke, pored Zapadne Morave, su još Ibar na zapadu i Rasina na istoku regiona.

Vrnjacka Banja Park

U blizini Vrnjačke Banje su brojni kulturno-istorijski spomenici među kojima je i manastir Žiča, prestonica Srpske pravoslavne crkve.

Vrnjacka Banja Manastir Zica

Manastir Žiča

U blizini je i manastir Studenica koji spada u jedan od najlepših manastira Srbije, a osnovao ga je tvorac prve srednjevekovne srpske države Stefan Nemanja.

Pored ugodnog i prijatnog odmora poseta Vrnjačkoj Banji pruža mogućnost brojnih izleta, obilazaka i upoznavanje kulturno-istorijskih vrednosti Srbije.

Postoje pouzdani podaci da su meštani sela Vrnjci i okoline, sredinom 19. veka koristili toplu mineralnu vodu za kupanje i piće.

Vrnjacka Banja Jesen

VRNJAČKA BANJA i njena istorija vezuje se za 1868. godinu, kada je formirano Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo-vruće vode u Vrnjcima. Iste godine izvršena je kaptaža dva izvora tople mineralne vode i počelo se sa izgradnjom banjskih objekata, pre svega kupatila.

Vrnjacka Banja Suma

Više od jednog veka Vrnjačka Banja delotvornošću svojih mineralnih voda i prirodnim lepotama privlači ljude, kao i njeni prostrani parkovi koji su pre stotinu godina utemeljili poznati baštovani. Želimo da napomenemo da se u poslednjih niz godina u banji održava veliki broj manifestacija, a najmasovnija od njih je Vrnjački Karneval.

Vrnjacka Banja Drvored